Kávovar a kapsle od Nespressa

Určitě jste si všimli, že nám do domácnosti před několika měsíci přibyl pomocník v podobě kávovaru Delonghi od Nespressa. Kávu si rádi vychutnáváme někde venku, ale je obrovská výhoda, že si teď můžeme udělat výbornou kávu i doma a nutně na ni nemusíme někam, když se nám zrovna nechce z domu. A v neposlední řadě je to super i pro návštěvy, které se teď u nás mohou cítit jako v takové domácí kavárně. To jsou jen první řádky k tomu, proč jsme doma obecně uvítali kávovar. Ráda bych vám teď ale napsala ještě něco k tomu, podle čeho jsme si kávovar vybírali a jaké výhody či nevýhody mají kapsle a jaké zase čerstvě namletá káva.

Nespresso jsme ještě dříve znali od mého taťky, který měl kávovar doma a na kávu k němu jsme se vždy těšili. Poté nás Nespresso oslovilo ke spolupráci, takže jsme měli hned jasno v tom, že kávovar budeme mít od něj. O jiném jsme vlastně nikdy ani neuvažovali, ale samozřejmě jsme se zajímali o to, co je vlastně na tomhle kávovaru/kapslích dobrého. Několikrát jsme byli na ochutnávce nových káv a také na kurzu mléčných receptur a můžu vám říct, že baristy jsem svými záludnými otázkami opravdu nešetřila. 

Nejlepší mi asi přijde začít těmi kapslemi, protože kdybych nechtěla pít kávu z kapslí, ani bych logicky nechtěla kávovar na kapsle. Já jsem kdysi znala jen kapsle Dolce Gusto, takže jsem o nich měla zhruba takovou představu, můžu vás ale bezpečně ujistit, že chuťově jde o něco úplně jiného. Káva z Nespresso kapslí je velmi aromatická, konkrétní chuť pak vychází z jednotlivých druhů kapslí - může být jemná, výrazná, kyselejší nebo třeba hořká. Určitě věřím, že pro nějakého gurmána je kvalitní káva, kterou si ještě sám čerstvě namele, rituálem, bez kterého by si pití kávy ani nedokázal představit. Rozhodně to má něco do sebe a nedivím se, že někdo dá přednost takové "poctivé" přípravě kávy. I ta má ale svá úskalí, například to, že když otevřete pytlík s kávovými zrnky a působí na něj delší dobu vzduch, zrnka začnou ztrácet své aroma, naproti tomu v kapslích je káva uzavřená a tím aroma neztrácí, v Nespresso buticích mají ještě takovou filosofii, že stahují kapsle, které mají několik měsíců do doby spotřeby, aby zajistili svým odběratelům odpovídající kvalitu a někdo si nekoupil kapsle, které třeba za tři měsíce budou procházet. Já bych například pytlík kávy spotřebovávala vcelku dlouho, takže mi naprosto vyhovuje, že si jednou za týden udělám kávu z kapsle a přitom je vždy čerstvá. Bohužel nemám zkušenosti s přípravou mleté kávy, takže k tomu nemůžu podat nějaké bližší poznatky, nicméně u kapslí Nespresso mi vyhovuje, že je příprava rychlá, můžete střídat různé druhy kávy podle nálady a momentální chuti, můžete také připravit klasickou kávu a okamžitě po ní kávu bez kofeinu, aniž by vám v kávovaru zůstaly nějaké zbytky z předchozí kávy a museli jste něco čistit.

Já osobně jsem se už naučila ochutnávat kávu bez mléka, a dokonce si na ní i trochu pochutnat. Jinak si ale dávám nejlépe menší cappuccino (na které jsem přesedlala z café latté, jestli se tomu vůbec dá říkat káva :D). Dost důležitá je pro mě proto příprava našlehaného mléka, a tím se pomalu dostáváme k výběru kávovaru. Záleží na tom, jestli máte rádi kávu s mlékem nebo bez, my rozhodně s mlékem, takže první kritérium bylo to, že chceme mít šlehač mléka. U Nespressa jsem byla na představení novinky Lattissima One, u tohoto kávovaru stačí stisknout jedno tlačítko a rázem vám připraví cappuccino nebo latté (můžete samozřejmě připravit i kávu úplně bez mléka), ale narovinu řeknu, že mléko z tohoto přístroje nebylo našlehané tak, jak bych si představovala a přijde mi, že příprava ani není o tolik snadnější než s Aeroccinem (šlehačem mléka) - také musíte sundávat, doplňovat a vyplachovat zásobník. Vybrali jsme si kávovar Nespresso Delonghi Citiz&Milk, který má v sobě zabudované právě zmíněné Aeroccino, takže stačí na celý kávovar i se šlehačem jen jedna zásuvka, což je určitě jedna z výhod. Pokud byste chtěli něco opravdu profi, pak Nespresso nabízí kávovar s tryskou, která mléčnou pěnu udělá ještě dokonalejší a jemnější, myslím, že to ale bude chtít trochu více zručnosti a také musíte počítat s o dost vyšší cenou. Záleží ale na vašich preferencích, my jsme zvolili, řekla bych, takový lepší střed a jsme více než spokojení.

Na závěr dodám, že každému samozřejmě musí vyhovovat něco jiného, takže tohle určitě není návod na to, jaký kávovar si máte koupit a že byste měli používat kapsle od Nespressa. Jen jsme vám trochu chtěli přiblížit náš pohled na věc, naše zkušenosti i poznatky. Určitě budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, jakou kávu si nejraději vychutnáváte vy a jak si ji připravujete! 

PS: V pondělí na našem Instagramu čekejte soutěž, která se bude týkat Nespressa. Ještě vás ale budeme chvíli napínat a až v pondělí vám řekneme, o co půjde.

Share:

0 komentářů