Break the rules

Saka mají obecně jeden zásadní problém, a to takový, že mají většinou některé knoflíky "navíc", které se nezapínají. Jak má ale člověk poznat, které konkrétně to jsou? Pokud máte sako s jednořadým zapínáním, je to vždy ten nejspodnější. U klasických dvouřadých se nosí také rozepnutý poslední knoflíček, jen je to potom složitější ještě o to, že tuhle problematiku neobelstíte rozeplým sakem, protože by se rozepnuté nikdy nosit nemělo.

Píši nikdy by se nemělo, ale co si budeme povídat, objevil se nám tu takový menší nešvar. Pokud znáte všechna pravidla, není fajn je sem tam porušit? Velmi se mi libí Italům vlastní styl sprezzatura, který je ve zkratce o tom, že v nedokonalosti je dokonalost. A tak není divu, že rozeplá dvouřadá saka se valí z instagramových profilů italských módních influencerů.


MANGO blazer, trousers, pocket square
RESERVED shirt
LARDINI chain
PERSOL sunglasses
OMEGA watches
MIGLIORE loafers




Share:

2 komentářů

  1. Tento look je velmi povedený, tomu saku by prospěly dva poslední knoflíčky na rukávu povolit, avšak u konfekce je to málokdy reálné. Nemohu ale souhlasit s ničím, co je zde napsáno ohledně sprezzatury. Nejen že to není styl, ale ani není pravdivá informace, že sprezzatura je o tom, že v nedokonalosti je dokonalost. Také se nedá označit za sprezzaturu odepnuté dvouřadé sako. Porušování standartu je chic pouze v cílených drobnostech. Za styl je zde možno považovat pouze odepnuté dvouřadé sako. Je to však momentální výstřelek jako neónové kožichy. Takový módní punk. Nic více.

    Sprezzatura je Italům vlastní, ale je to osobnostní a myšlenkový postoj, životní styl chcete-li. Je to kombinace vašeho vystupování, vašeho projevu ve společnosti i mimo ni, také o hrdosti a postoji ke společenským otázkám. Jeden z nejdůležitějších faktorů sprezzatury je také jisté společenské postavení a i proto se buduje sprezzatura spoustu let, kdy jste na očích veřejnosti. Nelze tudíž sám o sobě říci, že mám, vyznávám nebo oblékám se dle sprezzatu/ry. V neposlední řadě je zde i souvislost s oblékáním. Co se týče sprezzatury a módy, zde se dá označit tímto pojmem pouze drobná, ale zřejmá odchylka od "normálu" či nastavených a vnímaných pravidel ve společnosti. Jen tak můžete vypadat nedbale elegantně a přitom inspirovat druhé. V módě je to jako přetvářka, kterou má každý odhalit. Odepnuté dvouřadé sako bych osobně připodobnil k teniskám ke smokingu. Také vás to bije do očí na první dobrou a nelze si neklást otázku, jestli je to cílené nebo to způsobila nevědomost či nedostatek soudnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Michale,

      tvůj komentář bylo radost číst, už jen kvůli tomu, že je konstruktivní a jde vidět, jaký máš přehled. Vezmu to postupně a rád se s tebou pobavím o všem, co jsi psal. Začnu tedy u rukávů. Máš pravdu, že s povolováním u konfekce je vždy problém, protože chybí materiál v záševcích, ale nepřijde mi, že právě u tohoto saka by to bylo nutné. Rukávy nikde nepnou a celkově je mám raději vyštíhlenejší. Jen pro zajímavost, věř tomu nebo ne, ale košili mám u toho outfitu v manžetách dokonce povolenou na max a prostor v rukávech stále byl.

      Pojem sprezzatura je pro nás špatně uchopitelná a težce definovatelná věc. Nebál bych se říct, že původní význam slova v sobě skrýval to, o čem píšeš ty - prvky nedbalé elegance, nonšalantnosti, jisté dávky přidrzlého gentlemanství. Dalo by se tam toho napasovat mnoho, ale vše se vyvijí a i pojem sprezzatura získává nový rozměr, především díky módě. Ano, je to jiná sprezzatura, než kterou vládl Gianni Agnelli, ale podle mě má hodně podobné prvky. G. Agnelli nosil hodinky přes manžetu košile, okopané horolezecké boots k ručně ušitému obleku apod., a je to podle mě stejné, jako když si někdo nezapíná manžety, jiný má "špatně" uvázanou kravatu, nedbale zastrčený kapesníček nebo rozeplé dvouřadé sako, ale na první pohled jde vidět, že dotyčný naprosto přesně ví, co dělá. Souhlasím, je to jistý výstřelek, takový punk, ale i to k Italům patří.

      Vždyť se stačí podívat na instagramové profily současných italských módních ikon a je to tam. Doba se mění, byli to právě oni, kteří začali nosit tenisky k oblekům, to oni boří mýty a přicházejí s novými trendy. A co třeba magazín The Rake, kde se právě o sprezzatuře píše ve spojení s módou, to stejné i u různých online pánských magazínů. Souhlasím s mnoha věcmi, jen říkám, že sprezzatura je právě v prostředí módy dnes vnímána i trochu jinak.

      Vymazat