Ozdoby do klopy

Dolaďte svůj outfit do posledního detailu s ozdobami do klopy! Ačkoliv je to u nás stále poměrně nevídaná věc, podobně jako kapesníček v kapsičce saka, není třeba se jí obávat. Nechci tvrdit, že většina českých mužů netuší, na co slouží knoflíková dírka v klopě saka, ale oproti zahraničí jsme velmi konfekční. Přijde mi, že nám celkově chybí hravost a jistá dávka nadhledu, co se módy týče. Když už si pořídíme dobře padnoucí sako, samozřejmě i to se tu dá tak trochu považovat za úspěch, už mu nedodáme nic, čím by získalo originalitu a jedinečnost.

Všiml jsem si, že některé oděvní značky, jako např. Mango či Zara, na svá saka začaly přidávat ozdobu v podobě odznáčku. Odznáčky se v klopě nosí často jako výraz příslušnosti k nějakému klubu, národu nebo za zásluhy. Další možností, čím sako ozdobit, je manžetový uzlíček. Jedná se o levnou i poměrně atraktivní alternativu běžných kovových manžetových knoflíčků a vyrábí se v nepřeberném množství barev, tak proč s ním své sako neoživit? Stačí jen protáhnout dírkou v klopě a hned máte o barevný detail navíc. Pak jsou tu živé květiny, pokud se rozhodnete pro tuto variantu, měli byste si na zadní stranu klopy nechat přišít menší poutko, do kterého lze upevnit stonek. Co se týká květin v klopě (tzv. butoniéry), je to taková menší kapitola sama pro sebe. Některé květiny mají svou symboliku, ale myslím si, že hlavní je zvolit takovou, která daný outfit co nejlépe podtrhne. A poslední ozdobou, kterou jsem dnes ve svém outfitu sám použil, je knoflík. Na ten se nejčastěji připevňuje bavlněný uháčkovaný květ, ale už jsem viděl i různé plstěné ozdoby. S trochou šikovnosti a zručnosti si tak každý může vytvořit opravdu originální kus, protože v tomto případě se fantazii meze rozhodně nekladou.

A co si o ozdobách v klopě myslíte vy, přijdou vám jako malichernost, zbytečnost, nebo právě naopak jako příjemné zpestření?


sako: H&M, košile: Reserved, kalhoty: H&M, boty: Cerbero, hodinky: Gant by Michael Bastian, ozdoba v klopě: homemade, kapesníček: Dior, deštník: Pierre Cardin

Share:

2 komentářů